KADA PRESTATI SA DOJENJEM DETETA?

Često se majke pitaju kad je vreme da prestanu da doje. Ponekad i same osete potrebu da prestanu da doje, usled čega se javlja krivica jer „što ako uskraćuju detetu ono što mu je bitno“. Kada je „pravo vreme“ da prestanete s dojenjem? Danas je sve veći trend da se doji dok god to dete traži, makar to bilo do treće, četvrte godine života.

Što je onda „ispravno“?

Rekla bih da „ispravno“ ne postoji. Vi poznajete najbolje svoje dete, koje su njegove potrebe, kakvo je karakterno, koliko je nezavisno, senzibilno. Vi ste majka i poznajete svoje dete bolje od  bilo koga. Čini mi se da je u vezi vas s vašim detetom pravi odgovor.

Literatura, teorije i trendovi u vaspitanj često su korisni jer nam pružaju informacije i hipoteze ali na nama je da ih proverimo, testiramo a onda odbacimo ili prihvatimo.

Postoje određena saznanja koja vam mogu pomoći u sagledavanju sopstvene odluke o prestanku dojenja.

Što se tiče samog deteta, znakovi njegove psihičke spremnosti za prestanak dojenja mogu biti sledeći:

-sposobno je prilično dugo da budebez majke (tj propuštati podoje kada ne vidi majku pored sebe)

-dojenje pre spavanja nije mu neophodno i osim mame na spavanje ga može staviti i druga bliska osoba

-ako se dete seti majke i traži dojku u njnoj odsutnosti, moguće mu je skrenuti pažnju;

-njegova pobuna protiv mamine odsutnosti može biti burna ali kratkotrajna

-nakon što se majka vrati, sposobno je izdržati neko vreme bez zadovoljavanja potrebe za dojenjem (ne baca se na dojku drhteći od nestrpljenja)

Što se tiče postupka odvikavanja od dojke, sledi nekoliko osnovnih preporuka:

-dete treba postepeno pripremati na to. U vreme odvikavanja treba ostaviti što je moguće manje podoja.

Ne preporučujem roditeljima da  majka naglo ode na nekoliko dana i ostavi dete na brigu dadilji i li baki

-ako dete samo postupno ne gubi potrebu, moguće su dve varijante

a)    mama može jednostavno odbiti da ga podoji uz reči „već si velik“ i pretrpeti njegove proteste i durenje

b)    neke mame koriste „trikove“, npr možete namazati bradavice nečim neukusnim uz objašnjenje da se mleko pokvarilo; ili možete na bradavice nalepiti flastere u boji uz približno slična objšenjenja

Smatra se da je doba od prve do druge godine života prikladno za odvikavanje deteta od dojke. Zbog čega? Dete tada ulazi u novu, veoma važnu životnu fazu – fazu istraživanja okoline, vlastitih granica i mogućnosti. Dete postaje nezavisnije, samostalnije. Ukoliko je emocionalno usmereno na dojku, simbiotski vezano na majku, ono nema kapaciteta za razvijanje nezavisnosti i pojma o sebi.

Jako je važno da kroz ova pitanja i dileme prolazite sami sa sobom, da donesete odluku i budete mirni sa njom, znajući da je ona dobra i za vas i vaše dete. Da li je to odluka da ćete prekinuti s dojenjem ili ipak procjenjujete da je vama potrebno još nekoliko meseci te posebne bliskosti, oboje je sasvim u redu. Ono što je jedino važno jest da ste svesni svojih potreba, potreba vašeg deteta kao i vaše odluke. Uostalom, prestanak dojenja jeste jedan oblik separacije.