DO KADA JE NORMALNO DA DETE KORISTI PELENE?

Detetovo sticanje kontrole nad mokrenjem i stolicom veliki je izazov i za dete i za roditelje.

Kad Vaše dete prohoda, počne da govori u dvosložnim rečenicama i izražavai se na različite kreativne načine, većinu Vaših prijatelja i rodbine zanimaće i je li uspostavilo kontrolu sfinktera. U preteranoj želji da kod svog deteta ubrzaju taj proces, roditelji ga mogu usporiti ili čak kod deteta izazvati otpor i frustracije koje mogu rezultirati raznim psihičkim smetnjama.

Većina dece je tek u periodu od 15-18 mjeseci zrela za prepoznavanje signala koji im šalje njihovo telo; tek u toj dobi postaju svesni potrebe za pražnjenjem. Stoga ih pre i ne treba stavljati na nošu. I u tom periodu deca još uvek ne mogu dugo zadržavati mokraću pa im se može dogoditi da se upiške u pelene onog trenutka kad su već signalizirali da trebaju u toalet. Važno je da roditelji ne reaguju ljutnjom i razočaranjem te da ih pohvale svaki put kad uspeju!

Korisni saveti:

1. Ne prisiljavajte dete da dugo sedi na noši, dovoljno je da sedi nekoliko minuta posle svakog obroka. Čim mu postane dosadno pustite ga da ustane.

2. Ne pretvarajte nošu u detetovu igračku koju ćete npr. sebi ili detetu stavljati na glavu, u koju će piškiti i kakiti bebe, kauboji i mace, jer ćete time zbuniti dete u odnosu na osnovnu funkciju noše. Neće mu biti jasno zašto bi u jednu igračku vršilo nuždu, a u drugu ne.

3. Nemojte koristiti odeću s kojom se dete teško snalazi (zaboravite na složene odjevne kombinacije, pantalone s previše dugmića, suvišne pojaseve i slične stvari – vaše se dete jednostavno neće stići skinuti kada oseti potrebu za odlaskom u toalet, posebno u prvo vreme) Ako je toplo i ako se osećate dobro s time, pustite dete da trčkara u donjem rublju ili golo – tako se najbrže svladava veština odlaska na nošu.

4. S obzirom na to da je većina dece u uzrastu od 18 meseci suva preko dana, dobro je u toj dobi skinuti im pelene tokom dana, posebno ako je leto. Nemojte očekivati da u tom uzrastu i preko noći bude suvo. Ali, ako nekoliko noći za redom ostane suvo, skinite mu i noćne pelene.

5.Ne upoređujte svoje dete s drugom decom, jer Vaše je dete jedinstveno i posebno. Ako susjedovo dete u od 2 godine kontroliše pražnjenje, a Vaše dete to još nije u stanju, sigurno postoji neki drugi važan razvojni zadatak koji je Vaše dete svladalo zbog kojeg zaslužuje pohvale.

6. Ne postavljajte rokove u kojima dete treba odbaciti pelene. Mala deca ne reaguju dobro na rokove i nemaju koncept vremena kakav imaju odrasli. Programi koji obećavaju da će se vaše dete skinuti iz pelena za samo tri dana ili čak 100 dana ne uzimaju u obzir detetovu individualnost. Svako dete ima vlastiti temperament i svoj skup veština pa ne postoji jedinstvena metoda koja odgovara svima. Programi koji koriste rokove često podrazumijevaju određene kaznene mere, nefleksibilni su ili – često – treniraju roditelje umjesto deteta. Zbog toga se roditelji i deca osećaju loše i frustrirano kada ne uspeju da ispoštuju rokove.

7. Jednom kad je proces stjicanja kontrole  započeo, budite spremni i na „male nezgode“. Pokušajte razumeti da taj proces uključuje i detetove dobre dane, loše dane, zaboravnost i zaigranost. Podstičite ga i ohrabrujte tako da bude sretno i opušteno dok prazni bešiku ili creva, kako preranim ili preteranim zahtevima ne biste prouzrokovali zatvor stolice, odnosno dugotrajno dnevno ili noćno mokrenje.

8. Značajne promene kao što su rođenje drugog deteta, polazak u vrtić ili selidba mogu dovesti do regresije, odnosno privremenog povratka u raniju razvojnu fazu. Ako se u vašem životu trenutno događa bilo što veliko, sačekajte s izlaskom iz pelena. Sačekajte da se stvari malo smire i da se uspostavi normalan tok aktivnosti. To izaziva osećaj sigurnosti u detetu i pomaže mu da se pelena reši u trenutku kada postoji uobičajena struktura i rutina.

9. Ukoliko Vaše dete nije uspostavilo kontrolu sfinktera do perioda između treće i četvrte godine, dobro je konsultovati se sa stručnjakom.

10. Imajte na umu da će Vaše dete najbolje reagovati na ovaj, za njega vrlo zahtjevan, razvojni zadatak uz Vašu ljubav, strpljenje i podršku.